Náš příběh

RODINNÁ TRADICE 

Otec Viléma Topolanského převzal před mnoha lety rodinné hobby-vinařství. Vilém Topolanský šel s dobou a když zjistil, že hospodaření ve vinicích a výroba vína se naplno nedá dělat ve volném čase, stal se profesionálním vinařem. Pomáhá mu manželka Monika a rodiče z obou stran. V letech 1998 - 2004 vysadili Topolanští nové vinohrady, jejichž odrůdové složení přizpůsobili místním podmínkám i poptávce zákazníků. Všechny hrozny pocházejí buď z vlastní integrované produkce, nebo od vinohradníků z Pavlova. Otec Viléma Topolanského odkoupil v roce 1980 od obce starou budovu, kde se do roku 1930 nacházela hasičská zbrojnice. Postupně ji rekonstruoval a na jeho opravy navázala nová generace, která při zachování všech původních prvků budovu upravila, aby vyhovovala návštěvníkům. Součástí sklepa je velká degustační místnost s krbem a vinotéka. Vinařství používá tradiční metody výroby vína obohacené o některé moderní prvky - řízené kvašení, zrání v sudech typu barrique apod. Na přelomu tisíciletí vinařství přešlo radikálním krokem ze sezóny na sezónu výhradně na lahvová vína, z větší části přívlastková, která procházejí zatříděním. Roční objem produkce se pohybuje kolem 15 000 lahví. Ve svahu nad sklepem postupně rodina Topolanských vybudovala nové zpracovatelské prostory vybavené novou technologií (naposledy 2017 nový mlýnek). Kromě ulehčení práce patří ke kladům také důsledné oddělení kvasných procesů od zrání vína. První vinobraní se zde odehrálo v roce 2011. Současně se přiměřeně zvýšila výroba za pomoci hroznů nakoupených od pavlovských vinohradníků. Vína se prodávají především přímo ze sklepa, v navazující vinotéce, ve vlastím e-shopu, v obecní vinotéce v Pavlově a místních hotelích. Do vinařství se na degustaci mohou ohlásit skupiny až 50 návštěvníků. Vinařství vlastní certifikát kvality služeb vinařské turistiky a aktivně se zapojuje do všech vinařských akcí pořádaných pro návštěvníky Pavlova.